skip to Main Content

Het proces van 3D-printen omvat diverse fases en technieken. Om meer te weten over 3D-printen geven we achtergrondinformatie over deze processen.

Stap 1

Het proces van 3D-printen begint bij het ontwerpen van een product. Dit ontwerpen gebeurt op de computer in een programma waarin men 3-dimensionaal kan tekenen. De software van dit programma wordt gedefinieerd als CAD/CAM- software.

Stap 2

Het te printen object wordt vervolgens opgeslagen als .STL- of .OBJ-bestand (file genaamd). Het verschil tussen .STL en .OBJ is dat bij het .OBJ-bestand de contouren nauwkeuriger worden opgeslagen en ook andere opties als kleur en materiaal in het bestand worden opgenomen wat dit bestandstype geliefd maakt bij professionals. Echter wordt de .STL nog steeds het meest gebruikt.

Stap 3

Nadat het object is opgeslagen moet het omgevormd worden tot een printbestand. Dit gebeurt in een slicerprogramma dat weergeeft wat de printer moet gaan doen. Het object wordt dan opgedeeld in lagen wat slicen wordt genoemd, vandaar de naam slicerprogramma. Het gevormde bestand wordt opgeslagen als .G-code. Deze naam is ontstaan doordat in het bestand de meeste opdrachten in het bestand beginnen met een G.

Stap 4

Het bestand wordt overgebracht en geopend en de printer krijgt opdrachten die het uit gaat voeren. Deze stappen zijn als volgt.

  • Printer nozzle en bed opwarmen. Met het opwarmen van de nozzle wordt meteen het filament opgewarmd tot de juiste temperatuur. Het bed is het bouwoppervlak, als men deze verwarmt krimpt het filament minder en blijft het beter aan het oppervlak zitten.
  • Printen. De printer zoekt zijn nulpunten en gaat daarvanuit het object laag voor laag opbouwen.

Technieken

Fused Deposition Modeling (FDM)

Dit is de techniek die wij gebruiken voor 3D printen. Bij deze techniek wordt door het smelten van een thermoplastisch materiaal een dun draad gevormd die op een andere draad wordt gelegd. Een veelgebruikte techniek vanwege zijn betaalbaarheid.

Er zijn in de laatste jaren veel soorten 3D printtechnieken ontwikkeld. We geven een kort overzicht van de overige bestaande technieken:

Stereolithography

Deze techniek is erg nauwkeurig. Er wordt bij deze techniek gebruik gemaakt van de lichtgevoeligheid van bepaalde stoffen die in vloeibare vorm in een zogenaamd bad worden geplaatst en onder invloed van een laser uitgehard op een bouwoppervlak. Voordeel is de grote nauwkeurigheid vanwege het gebruik van vloeistoffen.

Multi Jet Printing

Bij deze techniek worden kleine druppels lichtgevoelig materiaal aangebracht op een oppervlak om ze vervolgens met UV- licht uit te harden. Evenals stereolithography een erg nauwkeurige techniek waarbij het echter moeilijker is om open ruimtes te overbruggen.

Color Jet Printing

Evenals bij SLS wordt er poeder neergelecht over de hele breedte, echter worden de deeltjes hier aan elkaar gelijmd. Hierbij zijn makkelijk kleurvariaties tijdens het printen aan te brengen. Dit maakt de techniek geliefd bij architecten.

Selective Laser Sintering (SLS)

Hierbij wordt telkens over de hele breedte van het bouwoppervlak een laag materiaal in poedervorm neergelecht die vervolgens plaatselijk wordt gesmolten met behulp van een laser. Een makkelijke manier om metalen te printen.

Bent u geïnteresseerd om een productontwerp te laten printen in 3D?

Back To Top